Translate our blog in your language.

Japan Kanto and Tohuku

Japan Kanto and Tohuku
Onze reis naar Noord Japan: Tokyo-Kanto-Tohuku (klik op de foto)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

zaterdag 30 november 2013

in de pan?

Het is kwart over zeven in de vroege morgen en de temp.is 27 graden. Geen wind en de lucht is wederom grijs. We zitten inmiddels in de regentijd. Bijna elke dag regent het. Soms heel hard en soms gestaag maar nooit de gehele dag.

een pannetje Soto Ayam


Gisteravond zijn we weer eens naar de "Pasar Malam" (avondmarkt) in Negara geweest voor een bakkie heerlijke Soto Ayam (kippensoep) met 10 stokjes kipsaté en een bord witte rijst. We hebben  gesmuld voor RP 20.000 (1,50 euro) p.p.



Bij thuiskomst werden we verwelkomt door een enorme wolk ongedierte. Dit komt vaker voor in de regentijd. Deze muggen laten hun vleugeltjes vallen en zijn na een uurtje weer vertrokken. De volgende morgen ligt alles bezaaid met vederlichte vleugeltjes. Waar ze dan blijven zonder vleugels is ons nog steeds een raadsel. Ze zaten in ieder geval niet in de soep!

zaterdag 23 november 2013

onderweg gekiekt

Een prachtige dag. Lekker zonnig, weinig wind en de lucht (nog) niet grijs. De temp. om kwart over tien is 28,9 graden met een LV van 89%.

Wij zouden zeggen:"je moet het maar durven" maar voor deze Balinese vrouw is het dagelijkse kost.
Een ei hoort erbij!

vrijdag 22 november 2013

schooluniform


Vandaag een prachtig begin van de dag. Het zonnetje schijnt volop en de temp. om 07.00 uur is 26 graden. In de loop van de middag trok de hemel dicht, gevolgd door de bijna dagelijkse regenbui.

Het is weer donderdag. Tijd om te gaan zwemmen voor de broodnodige beweging. Jacqueline doet dit twee keer per week in Negara. Op de skelter naar dit gedateerde zwembadcomplex dat bestaat uit drie baden. Een heus wedstrijdbad met startblokken, een iets kleiner bad en een pierenbadje. Het wedstrijdbad is altijd groen gekleurd en niet echt fris om daarin een duik te nemen. Zo af en toe wordt er toch een “groene” duik genomen door iemand die blijkbaar niet op de hoogte is van hoe een zwembad behoort te zijn. Het andere bad is wel voorzien van voldoende chemicaliën maar is eigenlijk nooit lekker helder zoals dat wij dat kennen. Er is in te zwemmen maar het sprankelt niet. Maar bij gebrek aan beter worden in dit bad de 60 banen door Jacqueline volbracht. En het gekke is dat er meestal geen kip te zien is op die enkeling na van die “groene” duik. Tot afgelopen maandag de welbekende aap uit de welbekende mouw kwam. Tijdens het trekken van de baantjes, halverwege, kwam er een luid kabaal makende schoolklas het complex ingestormd. Van de ca. 25 schoolkinderen namen er twee de moeite om zich om te kleden terwijl de rest met het schooluniform aan te water ging zonder rekening houdende met het feit dat er ook nog iemand aan het banen trekken was. Nu werd duidelijk waarom het water een troebele aanblik heeft. Het zijn net dieren die uit het water komen….even droogschudden want een handdoek is niet voorhanden en op de sekuter droogwaaiend naar huis. Er restte voor Jacqueline niet anders dan haar inmiddels zeiknat geworden rugzakje op te pakken en het voor gezien te houden. Helaas moeten we wederom constateren dat er van enige discipline of fatsoen geen sprake is ondanks de buitenkant door het schooluniform.  Dat de moslims gekleed te water gaan was ons wel bekend maar de Balinese Hindoes zijn dus niet anders.


woensdag 20 november 2013

Bali Nieuws

De overgangsmaand tussen de droge en natte tijd hebben we weer achter de rug. In de periode van een week of vier à vijf  is het erg warm en zweterig. Inmiddels heeft het een aantal keren flink geregend en is de klamheid een stuk minder. Vanmorgen om 08.00 uur was de temp. 26 graden met wel een hoge LV van boven de 90%. De regentijd duurt tot maart/april. Ook vandaag is de zon er nog niet in geslaagd om zich te laten zien. De zware bewolking heeft duidelijk de overhand is zich aan het voorbereiden op een plens water die erg welkom is voor de tuin die vandaag een snoeibeurt heeft gehad.


Bus met Chinese toeristen op Bali verongelukt

Gepubliceerd: 19 nov 2013 08:59 Laatste update: 19 nov 2013 08:59 Algemeen

Een bus met dertien Chinese toeristen is op het Indonesische eiland Bali van de weg geraakt en in een ravijn gestort. Zeven inzittenden zijn bij het ongeluk, dat zich maandag in de buurt van Pecatu voltrok, om het leven gekomen. Dit meldt de verkeerspolitie van Bali dinsdag.

Vijf Chinezen, de chauffeur en de Indonesische reisleider van het gezelschap vonden de dood. De overige acht Chinese toeristen raakten allen gewond.
Eerste onderzoek wijst erop dat de bus op een bergweg bij het omhoog rijden motorproblemen kreeg, terug naar beneden zakte, van de weg raakte en in een vijftien meter diep ravijn terechtkwam.

vrijdag 15 november 2013

mangotijd

Op vakantie naar Bali. Een ideale plek om een verliefd stel nog verliefder te maken. Mits ze op de juist locatie bivakkeren. Een stapelverliefd paartje dat zich voelt als twee fluwelen lapjes in de tropen met op de rand van het zwembad….een mangococktail met een scheut rum en een gekleurd rietje om het naar binnen te zuigen.
Twee mensen die de vurige wens bezitten om van die twee lapjes één te laten maken. 
Zo gezegd, zo gedaan en laten zich  “samen-naaien”.
En natuurlijk zijn deze twee zo verliefd dat ze weinig van Bali zien. De meeste tijd van de tropische vakantie vindt plaats in bed met de airco op een stand zodat ze elkaar kunnen “naaien” met een minimum aan zweetdruppels. Ze vallen half bevroren in slaap met geen idee hebbende dat Bali meer heeft te bieden. Veel meer!
Ze worden wakker door het gefluit van de vogeltjes en ze realiseren zich dat er buiten toch ook wat te beleven valt. Laten we naar de traditionele markt gaan want het is mangotijd en die dingen zijn overheerlijk. Hebben we gelezen in de reisbrochure. Niet bekend zijnde met de lokale prijzen (logisch) wanen ze zich naar de “pasar”. “Allemachtig zeg maar bijna iedereen verkoopt hier mango’s”. Juist daarom is het mangotijd. Een kilootje Mango Golek kost in de supermarkt RP 8.200 maar op de markt wordt er een prijs genoemd van RP 15.000. “Oh dat is bijna voor niks, doe maar een kilootje of twee”. Ze betalen bijna het dubbele en zijn dus stevig “genaaid” voor een stuk of vijf sappige mango’s. Wij weten wel beter: koop als blanke niets op de markt. Ga naar de supermarkt want daar hanteren ze vaste prijzen. Op de markt in Negara werken ze met drie verschillende prijzen: erg goedkoop voor de locals die elke dag komen en die goed bekend zijn, iets duurder voor de locals die af en toe komen maar die hebben wel de juiste huidskleur, erg duur voor de blanken die de markt zien als een onderdeel van de vakantie. Supersappige mango’s voor een “naaiprijsje”.
Wat heeft een verliefd stel op Bali nog meer te wensen: op drie manieren “genaaid” worden onder tropische omstandigheden! Dit is toch een droomvakantie!
RP 15000 ..veel te duur.....let op de gelaatsuitdrukking van de verkoopster!
Wij komen alleen op de markt als we eens een ommetje willen maken. Lekker Hollands om ons heen kijken en niks kopen behalve bijv. mango’s tegen de lokale prijs. En altijd weer…zodra ze een blank hoofd zien en dat komt niet vaak voor in Negara…zie je de oogjes gaan twinkelen en komt het dollarteken tevoorschijn maar helaas ……daar trappen wij niet meer in.


donderdag 14 november 2013

Nationale feestdagen

Het aantal nationale vrije dagen (19) in Indonesië in 2014 is 1 meer dan in 2013, omdat ook de 1e mei - de Dag van de Arbeid - voortaan een nationale vrije dag is, zoals eerder deze maand door president Yudhoyono besloten. Er zijn bovendien vier extra vrije dagen ingelast om lange weekeinden te maken.
We hebben het over Nationale Vrije dagen waarop niet wordt gewerkt.

1 januari 2014 - Nieuwjaarsdag

14 januari 2014 - Geboorte van de profeet Mohammed
31 januari 2014 - Chinees Nieuwjaar (Imlek 2565)
31 maart 2014 - Hindoe Nieuwjaar (Nyepi, Saka 1936)
18 april 2014 - Goede Vrijdag
1 mei 2014 - Dag van de Arbeid
14 mei 2014 - Waisak 2558
27 mei 2014 - Hemelvaart profeet Mohammed
29 mei 2014 - Hemelvaart Jesus Christus
28 juli 2014 - Idul Fitri 1435 Hijriah
29 juli 2014 - Idul Fitri 1435 Hijriah
30 juli 2014 - Gezamenlijke vrije dag
31 juli 2014 - Gezamenlijk vrije dag
1 augustus 2014 - Gezamenlijk vrije dag
17 augustus 2014 - Onafhankelijkheidsdag
5 oktober 2014 - Idul Adha 1435 Hijriah
25 oktober 2014 - Islamitisch Nieuwjaar (1436 Hijriah)
25 december 2014 - Kersmis
26 december 2014 - Gezamenlijke vrije dag

Nederland is trots op Koningsdag, de enige echte Nationale Vrije Dag. Daarnaast is er ook Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren en Kerst.


Wij hebben ook vele jaren in Spanje gewoond en daar hebben ze ook een aantal Nationale Vrije dagen (10) maar dat is nog niets vergeleken met Indonesië


1 januari - Nieuwjaarsdag 
6 januari - Driekoningen 
maart/april - Pasen (4 dagen Semana Santa)
1 mei - Dag van de Arbeid 
15 augustus - Asuncion de la Virgen 
12 oktober - Spaanse Nationale Feestdag (Día de la Hispanidad) 
1 november - Allerheiligen 
6 december - Dag van de Constitutie 
8 december - Inmaculada Concepción 
25 december - Eerste Kerstdag

vrijdag 8 november 2013

de platte schop

Afgelopen week reden we weer eens door Sanur (Zuid-Oost Bali) naar Denpasar. Het deed me denken aan mijn geboortedorp. Vreemd uiteraard want wat moet mij nu aan het denken zetten op Bali aan mijn Hollandse roots. Ik moest denken aan de werkers van de gemeentelijke plantsoenendienst. Ik kan me nog heel goed herinneren dat deze mensen meer op de lange schrepel (een schoffel met een lange steel) stonden te leunen dan dat ze aan het schoffelen waren. Elke keer als er een bekende dorpsgenoot op de fiets langskwam…zo van “mogge hoe is ie, lekker weertje vandaag?” dan werd er in de remmen geknepen voor een praatje en werd de lange schrepel onder de oksel geplant om zodoende voldoende steun te hebben tijdens de dorpsbabbel.

Langs de weg in Sanur staan veel werkers met niet meer dan een platte schop. Zij wachten, elke dag weer, totdat er een vrachtauto stopt om deze werkers op te pikken om elders de vrachtwagen met zand of ander los spul te lossen. Deze mensen worden per los-en of laadklus betaald. Eerst vroeg ik me eigenlijk af waarom zo’n vrachtwagenbedrijf geen kiepauto’s heeft rijden. Heel simpel: deze werkers zijn veel goedkoper dan het verschil tussen aanschaf van een niet-kiepende  en een wel-kiepenede truck. En er wordt werkgelegenheid gecreëerd.  En uiteraard worden er afspraken gemaakt onderling in de groep wachtenden scheppers. Zeg maar: ieder  zijn deel. Gedurende de tijd dat ze langs de weg zitten te wachten wordt er flink gesleuteld aan het sociale netwerk. Het enige verschil is met de plantsoenendienst in het Hollandse dorp dat ze niet staande op de schop leunen maar op hun hurken zitten onder een boom met de schop ernaast in de aanslag. De schop…voor deze Balinezen een dierbaar bezit!
geduldig wachten op een vrachtje

woensdag 6 november 2013

bijna regentijd

Het is zes uur in de morgen en de temp. is al 27 graden en het is windstil.
De warmste tijd van het jaar waarbij de temperatuur overdag oploopt naar 34 graden. Het is is een overgangsperiode tussen de droge tijd (april-okt) en het regenseizoen (nov-maart). De luchtvochtigheid is hoog en er staat nauwelijks wind. De lekker frisse ochtenden van rond de 22 graden zijn voorbij en we staan op de drempel van de zweterige regentijd waarbij als het regent niet zo heet is als nu.  Wij zoeken onze verkoeling op het strand want daar staat een briesje van zee. Ook de lokale bevolking heeft het warm en zoekt de zee op.
pret op het strand

vrijdag 1 november 2013

de médaille

Het is het aan het einde van de middag als Madé met haar staart staat te kwispelen om naar het strand te gaan. Een strandwandeling: goed voor haar en goed voor ons.  We openen de strandpoort en we worden direct geconfronteerd met de voorkant van de Balimedaille. Het ongerepte zwarte strand is van grote schoonheid. We overbruggen de eerste twintig meter heel snel want het zand is erg heet. Zwart en zon. De zee is zich aan het terugtrekken om ons de kans te geven te wandelen bij laag water. De blauwe golven slaan om met dagelijkse geroffel. We gaan naar links en worden dan direct ook geconfronteerd met de achterkant van de Balimedaille. Maatje 37 van een rechtse rode flip-flop, maatje 39 van een zwarte linkse instapslipper, een verrotte kokosnoot, een uitgeknepen tube tandpasta van Prodent, snoepzakjes, blauwe dopjes van waterflesjes, een leeg sigarettendoosje, glazen flessen, achtergebleven ceremonierommel en ja hoor een tiental volgepoepte luiers en nog veel meer. Vooral plastic verpakkingsmateriaal is zeer dominant aanwezig.  Aangespoeld van Java of terug aangespoeld na het achterlaten. Opvallend is dat er geen blikjes en plastic waterflesjes liggen. Dat wordt verzameld door de jutters want dat brengt geld op. Ook is er geen wrak- ander afvalhout te ontdekken want dat wordt weer gejutterd door oude vrouwtjes die dat gebruiken als brandstof want in het dorp wordt nog op hout gekookt. We hebben het al eerder aangestipt dat Bali behoorlijk vervuild is en dat er totaal geen discipline bestaat het op te ruimen. Men is hier meer bezig met overleven dan met het milieu. Dat geldt niet alleen voor de stranden maar ook op straat. Of ze laten het liggen of ze verbranden het ter plekke of ze brengen het naar het strand en dan weten ze dat bij hoog water deze zooi naar bijv. Java spoelt.  Wat je krijgt laat je weer terugspoelen. Zo wast de ene hand de andere. Wij vernamen van onze Sanurese vrienden dat twee weken geleden er een lezing was op Bali van André Kuipers, onze Hollandse astronaut. Hij maakt een documentaire over de meest vervuilde plekken op aarde. Bali is er één van! Oef! Het enige wat wij Hollanders hier kunnen doen is zoveel mogelijk de ogen sluiten stevig op de lip bijten, wel onze eigen rommel opruimen en gewoon doorgaan met genieten want de voorkant van de medaille is meer dan prachtig!
zo dat gooi ik daar neer….dan ben ik er vanaf!
volgepoepte luiers