Translate our blog in your language.

Japan Kanto and Tohuku

Japan Kanto and Tohuku
Onze reis naar Noord Japan: Tokyo-Kanto-Tohuku (klik op de foto)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

dinsdag 30 september 2014

droogte

Indonesië met daarbij Bali ligt in de tropen. En die staan toch bekend om de tropische regenval en het vochtige klimaat. Naast de regentijd heerst hier ook een droge periode. Wij wonen in West Bali en dit is het gedeelte van het eiland waar de minste regen valt. Op andere plaatsen zoals Ubud en Munduk valt veel meer regen en is het landschap dan ook veel groener. Inmiddels heeft het hier al drie maanden niet geregend en dat is duidelijk te zien. De droogte regeert en de roep naar regen wordt groter en groter. We worden voorzien van water door een waterput. Het grondwater is ruim voldoende schoon om te gebruiken. Maar omdat hebt grondwaterpeil erg laag is zijn er waterputten die de kritische grens van 30 cm water al bereikt hebben en hebben de neiging om droog te vallen. Onze waterput is gelukkig erg diep geslagen en daardoor hebben wij nog steeds voldoende water. Het kan best nog wel een maand duren voordat we de tropische plensbuien over ons heen krijgen. Hopelijk komen ze snel want we kunnen wel wat hemelwater gebruiken. In de natte tijd is alles fris en groen maar nu gortdroog en bruin.  De tuin kunnen we redelijk vochtig houden door elke dag te wateren maar gezien het niveau van de waterput kan dat ook niet té lang.
onze woonomgeving heeft te lijden onder de grote droogte
geen groene spriet te bekennen
het contrast is groot tussen de gewaterde tuin en de omgeving
deze waterput heeft de kritische grens van 30 cm water bereikt

maandag 29 september 2014

onderweg gekiekt

Eens zei een oude Chinees tegen mij: "Alles went, ook het klimaat"! Nou dat klopt helemaal!
Je zou bijna denken dat deze vrouw ergens in de hoge koude bergen leeft. Maar niets is minder waar. Zij zat in de late morgen bij de Besakih Tempel en toen was het al 28 graden in de schaduw. 
Zij heeft zeker gedacht: "Het is frisjes vandaag dus doe ik maar een trui aan en een muts op". Dergelijke kleding hebben wij niet eens in de kast liggen. Wij houden het bij het t-shirt en de korte broek.

zondag 28 september 2014

Buffet voor weinig

Een buffetje voor een knaakkie! Waar vind je dat nog? 
Afgelopen week zijn we een paar dagen in het oosten van Bali geweest. Op de terugweg kwamen we langs Danau Batur (Danau = meer). Een prachtige route meet mooi vergezichten over het meer. Aan dit meer ligt het dorp Kintamani. Op zich niks bijzonders ware het niet dat deze plek gesierd of ontsierd wordt door veel restaurants, geopend of gesloten, vervallen of goed onderhouden. Wij zijn gestopt om te lunchen in een goed uitziend restaurant. We werden keurig ontvangen door een aardige man en vrouw die ons een verfrissend doekje aanreikte. Zo erg vriendelijk ....eerst maar vragen wat de prijs is en dan wellicht naar binnen. "Een vrij buffet inclusief koffie en thee kost RP 75.000 per persoon". Ons antwoord: "dat is te duur, we gaan weer!". Toen werd ons vriendelijk verteld dat het ook voor RP 80.000 samen wel kon. Oh dat is mooi....wij naar binnen. Een uitgebreid buffet met veel keuzes. Wij daar een heerlijk bordje bij elkaar geschept en we hebben lekker zitten smikkelen met uitzicht op de Gunung Batur. Dit is een actieve vulkaan bij het Baturmeer. De vulkaan bevindt zich in het centrum van twee concentrische caldera's, ten noordwesten van de Gunung Agung. De Gunung Batur is 1717 meter hoog. We mochten opscheppen zoveel als we wilden maar één keer is voor ons bescheiden mensen voldoende. Wel een klein bordje fruit erachter aan, dat wel!  Nog even uitbuiken en afrekenen......op de rekening stond geen RP 80.000 maar RP 96.000 aan. "Hé hé...de afspraak is toch RP 80.000 voor samen?". De chef werd erbij geroepen en die reageerde: "Ja maar dat is exclusief tax en die is RP 16.000 maar geen probleem...het bonnetje werd verscheurd en wij betaalden gewoon RP 80.000 en dat is iets meer dan 5 euro dus een knaakkie p.p.

een buffet met volop keuze

smikkelen met uitzicht op Gunung Batur


lekker hoor!


heel erg vriendelijk!
het meer "Danau Batur"
de vulkaan "Gunung Batur"

zaterdag 27 september 2014

onderweg gekiekt

een priester in de koele ochtend van de Pura Besakih

vrijdag 26 september 2014

Pura Besakih

Gisteren zijn we na twee heerlijke dagen snorkelen in Amed weer huiswaarts gekeerd. Onderweg hebben we een bezoek gebracht aan de Pura Besakih, de belangrijkste tempel van Bali, gelegen in het oosten bij het dorp Menaga.

Dit is de moedertempel en ook de grootste van Bali. Dit hindoeïstische tempelcomplex ligt op de zuidflank van de vulkaan Gunung Agung. Bereikbaar door een lange trap. De eerste verhalen dateren uit de 8e eeuw maar mogelijk is hij al uit de 5e eeuw. Het complex bestaat uit ca. 100 heiligdommen verdeeld over dertig kleinere complexen en paviljoens. In 1917 werd het complex met de grond gelijk  gemaakt tijdens een aardbeving. De herbouwde tempel liep bij de uitbarsting van Gunung Agung in 1963 gelukkig weinig schade op. 

De belangrijkste ceremonie van het jaar vindt plaats in de vierde maanmaand van de Balinese Kalender. Dan komen veel Hindoes uit alle delen van het eiland naar Besakih.
Maar ook op de dagen zonder ceremonies bezoeken veel Balinezen en veel toeristen deze prachtige tempel.
Tijdens het bezoek is voor iedereen het dragen van een sarong verplicht.
het tempelcomplex met op de achtergrond de Gunung Agung 
via een lange trap naar de ingang
één van de vele paviljoens
prachtig met de hand geschilderde dakornamenten




ook de Balinezen genieten van een dagje uit naar Besakih
ook hier heeft de commercie toegeslagen....een jungle van veel toko's en warungs

woensdag 24 september 2014

Amed

Onze tweede dag aan de oostkust van Bali. Amed bestaat uit drie prachtig gelegen baaien. Jemeluk, Bunaten en Lipah. Wij bivakkeren aan het strand van Lipah. Er is hier van alles te doen maar wij hebben gekozen voor een luie dag op een bedje van tropisch hardhout met een dun matrasje. Tussen het liggen door zijn we diverse keren het water ingelopen om met de snorkel op ons te gaan vergapen aan de prachtige koralen en vissen. En vandaag was het een mooie snorkeldag omdat het wederom helder water was. Vanaf een uur of vier waren we het liggen zat en hebben we ons verplaatst naar het kamerterras met uitzicht op palmen en zee. We hebben de vier stoelen bij elkaar geschoven en de tafel gevuld met verse mango, pindakoekjes, nootjes, chips en chocoladewafeltjes. Dit alles om in een uurtje tijdens de schitterende zonsondergang de eetlust behoorlijk te bederven. Na dit alles en het badderen hebben we ons naar het restaurant begeven om de avonddis te verorbeeren, van pizza tot indiase en balinese kip. Allemaal iets teveel van het goede.
Tot aan de nok gevuld rolden we weer terug naar de kamer om de ipad ter hand te nemen voor het nemen van de nodige internetakties. Wat is het leven zonder deze elektronica?
Morgen vertrekken we weer en gaan we onderweg naar huis een bezoek brengen aan de tempel der tempels op Bali...de moedertempel Besakih gelegen op de zuidflank van de Gunung Agung.













Er tussen uit

We zijn er weer aan toe! Even een paar dagen bezig zijn in een andere omgeving. En wat doen we dan? We gaan de onderwaterwereld in Amed bekijken. Gisteren om acht uur zijn we weggereden uit Yehkuning. Na een rit van vier en een half uur met onderweg een kleine stop bij een druivenschuur in Seririt. Geproefd en weer verder want ze waren te zuur om te kopen. We waren rond half één op de plaats van bestemming. Onze vrienden Leo en Anjo waren inmiddels al gearriveerd. We hebben onze intrek weer genomen in Pondok Vienna Beach pal aan de waterlijn van Lipah Beach. Een fantastische plek omdat het koraal aan onze voeten ligt. Gemak dient de mens! En het snorkelen was weer prachtig, veel vis en helder water. En gisteravond hebben we ons goed gedaan aan een lekker stukkie tonijn, 2x plain uit de pan met knoflook en 1x gegrild in een bananenblad. Alleen Leo deed weer anders door KipCordobBlue te bestellen. Ook lekker! En dat alles afgewerkt met een zalig ijstoetje.


maandag 22 september 2014

uitrusten

Of het nu een paard met zijn het koetsje (dokar) is of de straatventer met zijn baksomotor.......beiden hebben even de tijd genomen voor het (uit)rustmoment. Luisteren naar het lichaam.... en als dat zegt dat er gerust moet worden dan wordt er daadwerkelijk ook gerust ondanks het voorbijrazende verkeer want daar hebben ze geen boodschap aan. Moe is moe!

zondag 21 september 2014

een kleine parade

Gisteren op weg naar de markt in Negara kwam mij een kleine parade tegemoet. En die zijn altijd vrolijk en fleurig.